Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!

Kezdőlap arrow Hangszerbemutató koncert
Hangszerbemutató koncert

Bemutatkozik az ország legnagyobb harangkészlete

Különleges hangszerbemutató koncertre várják a zeneszeretőket december 17-én, Besnyőn. A Fejér megyei településen karácsony előtt egy héttel találkozhat a nagyközönség Magyarország legnagyobb hangterjedelmű (és európai szinten is a második legnagyobbnak számító) harangkészletével a Szironta Együttes jóvoltából. A hangversenyen ismert és elfeledett karácsonyi dallamok csendülnek majd fel.

A Szironta új hangszerei


A Szironta Együttes 2004 óta játszik a magyar fejlesztésű hangolt nyeles csengettyűkkel és ebben az évben bővítette hangszerparkját 5+3 oktávnyi amerikai kéziharanggal (61 db handbellel és 37 db chime-mal). Ezzel nem csak a repertoár fejlesztésében nyíltak új lehetőségek, de a koncerteken az eddiginél is különlegesebb hangzásvilággal találkozhat a közönség.

Bár a kétféle hangszer mind hangzásában, mind megszólaltatási technikájában jelentősen különbözik, de az együttes célja, hogy a zeneművek feldolgozása során a különböző típusú harangok egymást kiegészítve teljesítsék ki a közönség számára nyújtott zenei élményt. Az amerikai harangok zengő, orgonához hasonlítható hangzása révén megfelelő zenei alap biztosítható a magyar csengettyűk csilingelő, karácsonyi hangulatot idéző hangzásához. A hangterjedelem jelentős bővülésével komolyabb zeneművek, operarészeletek, előadására is lehetőség nyílik.

A Szironta új hangszerei


A Szironta Együttes repertoárjában eddig is megtalálhatók voltak olyan komolyabb koncertművek mint Vittorio Monti híres Csárdása, id. Johann Strauss Radetzky-indulója, Sosztakovics II. Jazz szvitjének keringője, Csajkovszkij, Verdi, vagy Vivaldi operáinak ismertebb részletei, ugyanakkor számos olyan zenemű feldolgozása ütközött eddig akadályokba, melyeket hangterjedelmi korlátok és a hangszerek technikai megszólaltatásának nehézségei miatt nem tudtak megvalósítani. A hazánkban egyedülálló hangterjedelmű hangszerkészlet révén ugyanakkor új fejezet nyílik nem csak a Szironta Együttes, de a hazai csengettyűs közösség zászlóshajójaként a hangszer ismertebbé tételének lehetőségeiben is.

Az ország legnagyobb, közel száz handbellből és chimeból álló hangszerparkja december 17-én tehát elsősorban karácsonyi dallamokkal debütál majd a nagyközönség előtt. Az ősbemutató 19 órakor kezdődik a besnyői faluház emeleti koncerttermében.

A Szironta egyébként nem csak a hangszerek és a zenei feldolgozások tekintetében vállal úttörő szerepet. A zenekar az Észak-magyarországi Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvánnyal közösen ebben az évben alapította meg az Európai Harang és Csengettyűegyüttesek Szövetségét (www.eurohandbell.com). Az új szervezet vette át a Szirontától az immár tízéves hagyománnyal rendelkező, CsengőFest elnevezésű csengettyűs találkozó szervezését. Ennek keretében pedig egy új, a csengettyűs formációk minősítését szolgáló rendszert dolgoztak ki, amely a zenekaroknak nyújt segítséget abban, hogyan válhatnak profi koncertzenekarrá a csengettyűk megszólaltatása révén.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat az vagy a 06 25 222 111-es telefonszámon jelezzék a dátum és a létszám megjelölésével.

Szironta Együttes Igazgatósága

Sajtókapcsolat: Germán Márton • 06 20 256 83 89 •
Sajtóközlésre alkalmas fotók: Fotó1 Fotó2 Fotó3 Fotó4 Fotó5

A Szironta új hangszerei

Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!