Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap arrow Az együttesről röviden
Az együttesről röviden

Különleges, egyedi hangzásvilág hazai fejlesztésű hangszerek segítségével.

Szironta Együttes, BesnyőA csengettyűzés meghonosítását vállalta magára a besnyői Szironta Csengettyűegyüttes, amikor 2004 decemberében találkozott e nem mindennapi hangszerekkel. A találmány mondhatni nem új keletű, hiszen a tengerentúlon és a távol-keleten már ismert és kedvelt hangszer. A Szironta harangjait azonban – japán ritmuskészség-fejlesztő csengettyűk mintájára – egy magyar hangszergyártó cég fejlesztette ki még 1996-ban.

Az utóbbi években egyre többfelé találkozhatunk velük, hiszen az együttes, fellépéseinek alkalmával is gondoskodik arról, hogy szerte az országban megismerjék a hangszert. Bejárták már az országot; csak az ismertebb helyszíneket említve: előadói voltak a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak, többször zenéltek a gödöllői Grassalkovich-kastélyban, de a fővárosi Művészetek Palotájában, a Vajdahunyad-várban, a veszprémi Petőfi Színházban és a székesfehérvári Királyi Bor-Lakoma rendezvényén, a város főterén. Több alkalommal koncertezhettek a Parlament falain belül is.  Külföldön is megmutatták már, hogyan csengnek harangjaik: 2008-ban a szlovéniai Gornja Radgona-ban, a Nemzetközi Mezőgazdasági vásáron jártak, 2011-ben a lengyelországi Opolébe is eljutottak, 2012 őszén pedig Észak-Németországban, a holland határ melletti Krummhörn tartományban turnéztak.

Az együttes úttörő kezdeményezést vállalt magára, amikor 2007-ben elindította az Országos Csengettyűs Találkozók sorozatát, melynek keretében évről évre Besnyőn találkoznak a szerte az országban működő csengettyűs együttesek. A találkozó célja, hogy a zenészek, zenetanárok és a hangszer iránt érdeklődők megvitassák, mit tehetnének a magyar csengettyűk szélesebb körben való megismertetéséért. Már 2010-ben nemzetközivé vált a sorozat, hiszen a Szironta híre az Egyesült Államokba is eljutott, így vendégeskedett Besnyőn a kaliforniai Concordia Egyetem csengettyűs kórusa. 2011-ben, az jubiláló 5. CsengőFesten Németországból is érkezett együttes. Szintén 2012-ben egy japán együttes is Besnyőre látogatott, akik a japán harangok európai turnéjaként választották ki a Szirontát - nem kis örömet és meglepetést okozva ezzel.

Hogy többen lássanak fantáziát a harangzenében, talán ezt segítheti az a tény, hogy 2010 őszén a Szironta Együttes elnyerte a hungarikum-törvényt előkészítő bizottság egyik Fejér megyei meghallgatásán a zsűri tetszését, akik országos szintre, mondhatni „hungarikum-várományossá” jelölték az együttest, a csengettyűmuzsikát. Így valóra válhat a csapat álma, hogy munkájuk méltó elismerésben részesüljön és a hazai, valamint a nemzetközi zeneszerető közönség is megismerje és elismerje a magyar csengettyűk létjogosultságát.

Kodály Zoltán szavaival élve: „Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene, erre azonban tanítani kell az emberiséget…”. Valóban. S e hangszer révén nem csak a zeneileg művelt, zenét tanult emberek tudnak gyorsan, átütő sikert elérni, hanem azok is, akik soha nem tanultak zenét. Hiszen – a megfelelő módszerek segítségével – egy egyszerűbb zenemű néhány óra alatt elsajátítható. Éppen ezért a hangszer oktatási módszertanának kifejlesztése is egyre sürgetőbb kérdéssé vált, hiszen ennek révén lehet a csengettyű méltó társa a zeneiskolákban akár a zongorának vagy a fúvósoknak vagy vonósoknak.

A Szironta együttes már az utánpótlás-nevelésen is dolgozik, hiszen 2010 őszén elindult a Sziromka névre hallgató utánpótlás-csoportjuk is. Egyelőre kizárólag helyi gyermekekkel foglalkoznak, viszont a tervekben szerepel, például egy csengettyűs tábor létrehozása és az Országos Csengettyűs Találkozók rendezvényeinek többnaposra bővítése. Céljuk, hogy Besnyő, a Szironta Együttes otthona, a magyarországi csengettyűsök Mekkájává válhasson.

Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!