Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap arrow Handbells, avagy az amerikai harangok
Handbells, avagy az amerikai harangok

A hangolt kézicsengettyűk eredetileg a templomi harangozóknak készültek (change ringers) akik a hangszer segítségével elhagyhatták a templomok tornyait és így megszabadultak a helyhezkötöttség hátrányaitól. Kivihették tudásukat, műveiket a templomokból, nem mellékesen kényelmesen ülve adták elő darabjaikat. A kézi csengettyűjáték elterjedésében nagy szerepet játszott a második világháború, mert a harcokban sok templom megsemmisült, így a harangozóknak nem volt hová menni, a csengettyűk pedig "kéznél voltak".

Amerikai harangok, handbellek

A kézicsengők tehát a templomok harangjait képviselték, kezdetben 6 vagy 12 diatonikusan hangolt csengettyűvel. Az új hangszerrel emellett lehetővé vált, hogy egy kézben több csengettyűt tartson a harangjátékos, ezáltal több szólamú művek előadására nyílt lehetőség. A több csengettyűvel való játék komoly szellemi kihívás, ezért a kézicsengővel történő játék sokkal több gyakorlást igényel emiatt.
A tengerentúlon igen népszerű csengettyűegyüttesek előbb az úgynevezett angol csengettyűt (english handbell) használták, ami - neve ellenére - nem Nagy-Britanniából származik. Míg néhány amerikai csengettyűegyüttes brit csengettyűkkel játszott, addig a nagy többség már a pennsylvaniai Malmark Bellcraftsmen és a Schulmerich Carillons termékeit használta.

Amerikai harangok, handbellek

Az angol csengettyűk két alapvető jellemzője a különleges harangnyelv és a sajátos felhangok. Az angol csengettyű harangnyelve egy irányban mozog előre-hátra, nem úgy, mint az iskolai csengőé, amely szabadon, bármilyen irányban megütheti a harangtestet. Ugyanitt van egy kis rugó ami megtartja a harangnyelvet miután az megütötte testet, ezáltal az szabadon zenghet. A felhangok az angol csengettyűnél 12 hangnyi távolságra vannak az alaphangtól (duodecima = 1 oktáv + tiszta kvint), míg a holland csengettyűnél ugyanez 11 hangnyi azaz egy kis decima (1 oktáv + kis terc) vagy egy nagy decima (1 oktáv + nagy terc) hangtávolságot jelent. A gyártók minden csengettyű felhangjairól tájékoztatót adnak, mert különös figyelem szükséges ahhoz, hogy a felhangokkal együtt egy darab harmonikus egységet alkothasson. Minden előadónak sajátos módszere van a harmonikus felhangok kihangsúlyozására vagy elrejtésére, hogy ezzel is bemutassák a csengettyű egyedi hangját.Nagy-Britanniában megkülönböztetik az amerikai csengettyűt és az angol csengettyűt. Az angol csengettyűk a hagyományos, bőrből készült harangnyelv-fejjel és fogantyúval készülnek, míg az amerikai csengettyűknél ehelyett modern anyagokat (műanyag, gumi) használnak a hasonló hangzás eléréséhez.

1% 1% 1% 1% 1%

Kérjük, hogy 2017-ben is
támogassa szervezetünket!
Köszönjük!

Adószámunk: 18501472-1-07

Rendelkező nyilatkozat
Miért segíti szervezetünket felajánlása?
Olvassa el válaszainkat!

Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!