Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap arrow Bianzhong, a kínai harang
Bianzhong, a kínai harang

A harangjáték egy ókori kínai ütős hangszer. Több különböző nagyságú harangot sorrendben egy vagy több csoportban egy faállványra függesztenek fel. A harangok más-más magasságú zenei hangon szólalnak meg. Mivel különböző időszakokban készültek el a harangok, ezért formájuk eltérő, de mindegyiket szép motívumok díszítették. Már a 3500 esztendővel ezelőtt uralkodott Shang-dinasztia korában megszületett a harangjáték.

Serial Bell - Bianzhong, kínai harangok


Akkoriban egy játék többnyire 3 harangból állt. A későbbi dinasztiák korában a harangok száma nőtt. Az ókorban többnyire a császári udvarházi előadásokra használták a harangjátékot a hadjáratok indítása, a fogadások, a találkozók és a vallási szertartások alkalmából. Az ókori Kínában a harangjáték a társadalmi hierarchia és a hatalom szimbóluma volt. Korunkban harangjátékok kerültek elő ókori nemesek sírjaiból. Közülük a Hubei tartományhan a Zeng Houyi király sírjából előkerült harangjáték keltette a legnagyobb feltűnést. Kivitelében lenyűgöző, hangja elérheti az 5x8 fokot a hangsorban. Hangfekvésben hasonlít a mai C-Dúr hétfokú hangsorhoz. A harangokra több mint 2800 kínai írásjelet véstek, amelyek megörökítik a hangnemeket és sok zeneművészeti kifejezést is. Ez a legnagyobb méretű régi harangjáték Kínában. Kitűnő öntési technológiával készült, hatalmas mérete, teljes épsége és nagyszerű hangja miatt össze sem lehet hasonlítani az eddig kiásott hasonló hangszerekkel. Ezért az emberiség kulturális történetének egyik csodájaként emlegetik. Hangja tiszta, világos, szép, gyönyörű dallamot lehet belőle kicsalni.

Kínai harangok

1982-ben a Wuhani Hangszerépítő Üzem és a Wuhani Precíziós Műszergyár együtt ennek a harangjátéknak a mintájára elkészített egy hasonló harangjátékot, új elemekkel felfrissítve. Az új harangjáték 24 harangból áll. Mindegyikük két zenei hangot adhat. A harangokat háromlépcsős állványra függesztették fel.
Aki először tart kezében kínai bronz harangocskát (csung v. zhong), azt hihetné, hogy ugyanolyan, mint európai társai. De ez csak a látszat. Ezek a harangok ugyanis különleges zeneszerszámok. Egyáltalán nincs nyelvük, rózsafa kalapács ütésével szólaltathatók meg. S megszólalni is két hangmagasságon képesek, hol mélyebb hangon zengenek, hol magasabban csilingelnek. A kétféle magasság, amely híressé tette e harangokat, a felület két jól megkülönböztethető részén keletkezik. Az egyik hang a harang falának alsó közepéről ered, az úgynevezett szuj helyről, a másik viszont ettől jobbra és balra eső, oldalsó részeken jön létre, amelyeket ku fekvésnek neveznek. A szuj szóról úgy tudjuk, hogy eredeti jelentése tükör és valószínűleg a harang szájának görbületére, valamint az akkoriban tűzgyújtásra használt gyújtótükör közötti hasonlóságra utal. A ku jelentése "dob" vagy "zenét keltő". A harangöntés ősi mesterség Kínában, a régészek i. e. XIV. századból való harangjátékokat is találtak a feltárt lelőhelyeken. A bronzöntés tökéletes módszereit összeilleszthető darabokból álló, kerámia öntőformákkal alakították ki. A harangot mindig egy darabban öntötték, noha tíz centiméterestől kezdve több méteresek is készültek. A harang két alaphangjának hangközét az öntés és a hangolás során választották ki, a kettő között többnyire kis- vagy nagytercnyi eltérés van. A harang külső jegyei szoros összefüggésben vannak hangjának színével és teljesítményével. A harangtest felső-külső részén lévő bronz dudorok (mej) finomítják a hangokat, s ami még fontosabb, a mejek a két hang elkülönítésének eszközei.

Kínai harangokEgyes harangokon felirat is található: az jelzi a két különböző magasságú hang képzésének pontos helyét. A szuj és ku alaphangok a mejek nélkül is megkülönböztethetőek, de ebben az esetben bizonyos felhangjaik közösek, s ez a tiszta hangzás kárára van. A dudorok segítségével a kétféle hang között csak kis átfedés tapasztalható. A régi kínaiak olyan akusztikai ismeretekkel bírtak, amelyeket csak a XX. században sajátítottak el ismét az európai tudósok, s csodálkoztak rá az ősi tudomány fantasztikus teljesítményeire. A kínai harang szerkezetét több évezred szorgos munkájával fejlesztették ki, amelynek eredményei az időszámításunk utáni III. századtól lassan feledésbe merültek. A harangokat eleinte vallási szertartásoknál használták és a kínai katonák jeleztek velük. Akusztikailag a művészi célokra kialakított harangok a legértékesebbek. Ezek alul oválisak, s úgy viselkednek mint egy felfüggesztett lemez. Ha ráverünk a harangra rezgések keletkeznek, de a harang bizonyos részei viszonylag nyugalomban maradnak a többi ponthoz képest. E pontok összessége alkotja a harang csomóvonalait. A régiek a csomóvonalak hajszálpontos kijelölésében szerzett komoly szaktudásukat használták fel a különleges hangzások eléréséhez. Úgy tudták pontosan behangolni a harang egyik hangját, hogy miközben belső felületéről bronzot faragtak le, a véséssel gondosan követték a másik hang csomóvonalait. Ráadásul sok harang öntését olyan gondosan végezték, hogy további alakításra nem is volt szükség. A harangokból harangjátékokat készítettek, ehhez hatvan-nyolcvan darabot is fefüggesztettek egy L-alakú tartóállványra három sorban. Rajtuk - hiszen mindegyik harangon két hang is megszólaltatható volt - bonyolult, gyors ütemű zenét is le tudtak játszani. A kettős hangokból álló hangszeres együttes megszerkesztése olyan teljesítmény, amelynek nincs párja még a zene mai fizikájában sem. Ha hozzájut valaki egy ilyen, Kína földjéről származó, az ősi módszerekkel, kézművesek által készített haranghoz, egyedül képtelen olyan hangzásbeli sokszínűséget elérni. Csilingelő hangja mégis érzékeltetni tudja e távoli kultúra gazdagságát és kifinomultságát.

Forrás: China ABC

1% 1% 1% 1% 1%

Kérjük, hogy 2017-ben is
támogassa szervezetünket!
Köszönjük!

Adószámunk: 18501472-1-07

Rendelkező nyilatkozat
Miért segíti szervezetünket felajánlása?
Olvassa el válaszainkat!

Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!