Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap arrow A magyar csengettyűk története
A magyar csengettyűk története

Japánban hangolt csengettyűket állítanak elő gyermekeknek. Vaslemezből préselik, különböző színekre festik. Ezek tulajdonképpen gyermekjátékok, így a hangolásuk sok esetben nem kielégítő.
A magyar Xilo-Ton Kkt. hangszergyártó cég több éve állítja ki termékeit a Frankfurti Zenei Vásáron. Iskolás gyerekek számára készített ritmusjátékkészletükben számos ütőhangszer, többek között három csengettyű is található. Ezek a csengettyűk a japán játékcsengettyűk alapján készültek, mélyebb-, közepes hangmagasságú és magas hangú kivitelben. Nincsenek hangolva, hangmagasságuk a méreteik függvényeként véletlenszerűen alakul. Ezekre a kis csengettyűkre figyelt fel az egyik legnagyobb német hangszergyár svájci kirendeltségének igazgatója, majd hangolt sorozatot rendelt a magyar gyártótól. A Xilo-Ton Kkt.-nek több hónapig tartó kísérletezés után első nekifutásra 27 darab, kromatikusan hangolt csengettyűből álló sorozatot sikerült előállítani. A további fejlesztések eredményeképpen ma már majdnem négy oktáv, összesen 44 különböző hangú csengettyűt gyártanak.

A magyar csengettyűk

"A kísérleti hangszerek előállítása közben kiderült, hogyha ezeket a japán minták alapján készítjük, az utólagos hangolásuk megoldhatatlan. Ahhoz, hogy hangolni lehessen, a méreteiket kellett megváltoztatnunk. Rendkívül költséges volt az előállításukhoz szükséges szerszámok, sablonok megtervezése és kivitelezése. Ezek pontosságától függ ugyanis a hangszerek hangolására fordítandó idő. Ha túl hosszú egy csengettyű hangolása, akkor nagyon magas lesz a gyártó önköltsége, vagyis irreálisan sokat fizet majd a vásárló.

A gyártás során az alapanyag megválasztása is nagy gondot jelentett, mert ha az anyag túl puha, akkor a belőle préselt csengettyűnek nincs hangja. Ha túl kemény, akkor a gyártás során "megszakadhat" az anyag, tönkre mehet a munkadarab.
Az alapanyagok vegyi összetétele, az adalékanyagok aránya határozza meg a használhatóságukat.

A kísérletek elején rövid idő alatt rájöttünk arra is, hogy a hangszerek hangolásához szükséges hangoló berendezéseket, mérőeszközöket lehetetlen megszerezni. A kereskedelemben kapható hagyományos hangolók erre a célra nem megfelelőek. Az ezekkel való méregetés olyan időigényes, olyan körülményes, hogy alkalmazásukkal a hangszerek előállításnak üzleti szempontból nincs realitása. A jelenlegi számítógépes hangolóapparátus eredetileg a dallamjátszó ütőhangszerek, xilofonok, vibrafonok hangolására készült. Ennek segítségével oldható meg a csengettyűk hangolása is. A készülék a félhang távolságát száz részre (centekre) osztja, míg a felhangok hangolásakor, ellenőrzésekor pedig ezer részre (tizedcentekre). Hangolás folyamán a munkadarab mérésekor a képernyőn folyamatosan látható a frekvenciaváltozás. Nagy gondot jelent még a félkész csengettyűk állandó hűtése is, mivel felmelegedett állapotában mások a frekvenciaértékei.

A kísérleti eredmények alapján létrehozott hangolási táblázatok szerint pontosítjuk a hangolást. A hasonló eljárással gyártott csengettyűk közül - a hazai gyártóként, tudomásunk szerint - a Xilo-Ton csengettyű alaphangja a legpontosabb a világon. Az általuk forgalmazott csengettyűk alaphangjainak hangolása ±5 cent tűréssel készül. (Összehasonlításként: a vonós hangszereken a legrangosabb művészek játéka alkalmával sem ritka egyes hangok esetén a 10-15 cent eltérés.)

A nagyon szép kivitelű, viszonylag olcsó Xilo-Ton csengettyűk F1-A4 hangterjedelemben kiválóan helyettesíthetik az Malmark és Schulmerich harangok megfelelő regiszterét. Sőt, bizonyos tekintetben a Xilo-Ton csengettyűk hangzása szebb, fényesebb a bronzból készült "testesebb" amerikai testvéreinél.

A vásárlói igényeket kielégítve pár éve állványra is szereltük a haragokat, ezzel egy új ütőhangszert alkottunk meg az állványos csengettyűt. A hangszerek kétsoros elrendezése a zongora billentyűzetének felel meg. Egysoros - kromatikus - változatban, vagy más elosztásban is a gyártótól megrendelhetők. (Pentaton hangsorok, distancia hangsorok, egészhangú hangsor stb.) A verő típusától függően gumi- vagy textilverővel megütve lágy, faverővel kemény hangzás érhető el. Négykezes játékban akár többszólamú művek is megszólaltathatóak rajta. Dallamjátszó hangszerként a nyeles csengettyűk méltó kiegészítője."

Köszönjük Balázs Oszkárnak, a magyar csengettyűket gyártó Xilo-Ton Kkt. társtulajdonosának a leírás elkészítéséhez nyújtott segítségét!

1% 1% 1% 1% 1%

Kérjük, hogy 2017-ben is
támogassa szervezetünket!
Köszönjük!

Adószámunk: 18501472-1-07

Rendelkező nyilatkozat
Miért segíti szervezetünket felajánlása?
Olvassa el válaszainkat!

Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!