Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap arrow Hírek arrow Aktuális hírek arrow Közel 20 millió forintot nyert a Szironta
Közel 20 millió forintot nyert a Szironta

Mezőföldi Önkéntes Pont Besnyőn2012. szeptember 4. • A Szironta februárban benyújtott pályázatát a HEP Irányító Hatósága 18.309.536 Ft vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt címe: Együtt, egymásért: Mezőföldi Önkéntes Pont Besnyőn - Önkéntesek Fejér megye szívében. Na de mit is takar ez a projekt?

Alig egy hete jelent meg portálunkon egy kicsit szomorú, bizonytalan jövőt sejtető hír, melyben arról adtunk számot, hogy az elhúzódó pályázati folyamatok okán helyzetünk egyre kilátástalanabb. Úgy látszik, az égiek meghallgatták fohászunkat, ugyanis a mai napon kézbe vehettük a közreműködő szervezet támogató levelét, melyben arról tájékoztatják a Szirontát, hogy a februárban a TÁMOP 5.5.2-11/2-es konstrukcióra benyújtott pályázatát támogatásra érdemesnek találták.

Talán el sem hisszük, még fel sem fogjuk, hogy milyen lehetőségeket kapunk ezáltal. Igaz, a pályázott terület csak érintőlegesen vett részt eddig szervezetünk életében, de az elkövetkező évben reméljük, hogy tökéletesre csiszoljuk tudásunkat az önkéntesség elterjesztése témakörben is.

De miről is szól ez a projekt? Ahogy a beadott pályázat rövid összefoglalásában szerepel: "A célterületen működő szociális, egészségügyi és oktatási intézmények segítésére és a társadalmi kihívásokra adott válaszként az önkéntes pont megalakítása, működtetése, fenntartásra. 120 önkéntes közel 3000 munkaórával igazolhatja a Mezőföld északi részén 8 településen: Adonyban, Beloianniszban, Besnyőn, Ercsiben, Iváncsán, Kulcson, Pusztaszabolcson és Ráckeresztúron azt, hogy az önkéntesség megismertetésére, elterjesztésére a kistelepülési közegben is szükség van."

Vagyis létrehozunk egy olyan Önkéntes Pontot, amely próbálja feltárni és kiszolgálni az önkéntes munkával kapcsolatos igényeket. Persze sokan jegyezhetik meg azt, hogy miért is kell egy olyan projekt, ami ingyen munkát próbál szervezni? Először is pont azért van szükség egy ilyen projektre, hogy megértsék az emberek: az önkéntes munka nem ingyen munka, nem arról szól, hogy dolgozni KELL fizetség nélkül, másrészt pedig azért, mert gondoljunk csak bele, hogy hány és hány önkéntes munkát végeztünk: szemetet szedtünk, a rendezvényeken ételt főztünk, osztottunk, takarítottunk, ajándékot, ruhát gyűjtöttünk... Mind-mind önkéntes munka, és egyszer sem fordult meg a fejünkben az, hogy "ingyen munka." Hiszen elhatározással, jó szívvel vállaltuk.

Ennek a projektnek a részeként ezt a folyamatot kívánjuk szervezetté, láthatóvá és hatákonnyá tenni. A térségünkben számos egészségügyi, oktatási és szociális intézmény is működik, mindenhol jól jönnek a dolgos kezek. Településünk szépül ha facsemeték kerülnek a kihalt fák helyére, környezetünk tisztul egy-egy szemétszedési akció után. De sokan vannak, akik saját tudásukat tudják önkéntes munkába fektetni: egy-egy előadás az érdeklődő diákoknak a szakmájukról akár a pályaválasztást is megkönnyítheti. Milyen vezérigazgatónak lenni? Vagy filmrendezőnek? Repülőgép-pilótának? Akik ezekre a kérdésekre válaszolnak, szintén önkéntesek.

Sokszor észre sem vesszük, hogy mennyi, de mennyi önkéntes munkát végzünk. Családunkért, környezetünkért, egymásért. Együtt, egymásért.
A térségben, a Mezőföld ezen szegletében még soha nem volt arra példa, hogy szervezett módon próbáljunk meg az önkéntességről beszélni. Mi elérkezettnek láttuk az időt, hogy végre a környékünkre is eljusson a megfelelő információ erről a tevékenységről. Persze az önkéntesség szó hallatán a humanitárius nemzetközi szervezetek országmentő akciói is eszünkbe jutnak - és bizony ezentúl erre is lehetőséget fognak kapni a térségben élők, hogy információhoz juthassanak. A Szironta a projekt megvalósításával az országos és nemzetközi adatbázisokhoz való kapcsolódás lehetőségét is megkapta. Ezentúl Besnyőn is regisztrálhatnak azok az önkéntes-jelöltek is, akik hosszú távra, nemzetközi vizekre akarnak evezni. Sőt, a regisztráció mellett pontos információval és szakszerű segítséggel is tudunk szolgálni.

Rengeteg pénz... Ha hétköznapi emberként nézünk az összegre, valóban ez az első gondolat ekkora összeg láttán. De valóban olyan nagy összeg ez? Hiszen ez a pénz kell, hogy fedezze a működéshez szükséges infrastruktúrát, a feladatellátó személyek javadalmazását, az elvárt EU-s projektmenedzsmentet és szakmai megvalósítókat, a tárgyi eszközöket, azok üzemeltetését, a fogyóeszközöket, a projekttáblákat, a projektkommunikációt és minden egyebet, amely a projekt megvalósításával kapcsolatosan felmerül. Szóval a költségvetést átnézve megállapítható, hogy nemhogy sok, de sok esetben még talán kevés is ez az összeg...

Mire számíthat a lakosság, a környezet, és hol valósul meg a projekt? A legkönnyebb talán a hol kérdésre válaszolni: Adony, Beloiannisz, Besnyő, Ercsi, Iváncsa, Kulcs, Pusztaszabolcs és Ráckeresztúr településeken fogjuk biztosítani a szolgáltatásainkat. Mindezt helyi területi koordinátorok segítségével. Három mozgó pont fog működni a településeken, akik minden felmerülő kérdésre, igényre próbálnak reagálni. Emellett roadshow-k, önkéntes napok és programok is hozzájárulnak ahhoz, hogy megértsék, elfogadják és használják az emberek az önkéntességben rejlő lehetőségeket. Az elkövetkező egy évben településenként 3 alkalommal önkéntes megmozdulást, összesen 12 alkalommal roadshowt, és minden településen 1 alkalommal országos önkéntes napot is szervezünk. Az önkéntes megmozdulásokról a helyi, térségi sajtóban tájékoztatjuk a lakosságot. Emellett az érdeklődők munkanapokon a Besnyőn működő Önkéntes Pontba betérhetnek, informálódhatnak, hiszen az iroda nyitvatartási időben bárki rendelkezésére áll. Ma, amikor a munkanélküliség veszélye pallosként lebeg felettünk, fontos tudni, hogy szervezetünk ennek a projektnek köszönhetően jogosult az önkéntes foglalkoztatásra vonatkozóan igazolás kiállítására. Ez pedig azt jelenti, hogy azok a regisztrált munkanélküliek, akik az adott évben nem tudták összegyűjteni a szükséges napokat munkaviszonyból, önkéntes foglalkoztatásból is összegyűjthetik, és a következő évben is jogosultak lesznek ellátásra! De ma már az érettségi bizonyítvány megszerzését is önkéntes munkához kötik. Ebben is fogunk tudni segíteni a fiatalok számára! A projekt részeként számos felkészítést - legyen szó önkéntesről vagy fogadóról - tartunk, ahol megismerhetik a leendő önkéntesek, hogy milyen lehetőségeik, jogaik, kötelezettségeik vannak. Emellett folyamatos (önkéntes)jogi segítséget is biztosítunk mindazoknak, akik ezt igénylik.

Miért vágott bele a Szironta egy ilyen projektbe? A kérdés jogos, hiszen tevékenységünk elsősorban az előadóművészetről szól. De ma már nem lehet egy lábon megállni, főleg ha az a láb ingatag. A Szironta mindig is nyitott a civil élet felé, segítette a helyi civilek munkáját, tevékenységét. Számos képzésen vettünk részt, többek között az önkéntességből is, így az akkori előadók, szakemberek szívesen álltak mellénk ötletünk hallatán. A projekt szakmai vezetői nagy tapasztalatú szakemberek. Többtíz éves múlttal rendelkeznek a projektek megvalósításában, az önkéntesség elterjesztésében. A Szironta sem ismeretlen önkéntes berkekben, mind fogadóként, mint közreműködőként mozgat meg embereket és maga is végez önkéntes tevékenységet. Úgy gondoltuk, hogy látókörünk bővítése és projekttapasztalatok szerzése az elsődleges célok megvalósításához is nagyban hozzá tud járulni.

Most egy ismeretlen út áll előttünk, amelyet szerencsére nem egyedül kell felfedeznünk. Reméljük, hogy sikerrel járunk és meg tudjuk lépni ezt a nehéz utat is. Most a háttérmunkáé - a szerződéskötéseké, előkészítéseké, szervezéseké - a főszerep, de november elején, a projektnyitó rendezvényen mindenki részletes tájékoztatást kaphat arról, hogy mit szeretnénk megvalósítani, elérni.

iTÁMOP 5.5.2-11/2-2012-0095 projekttábla

<Előző   Következő>
Legújabb lemezünk

Lájkoljon minket!