Szironta Együttes, Besnyő • www.csengettyu.hu • +36 20 258 22 44 • info@csengettyu.hu Küldjön e-mailt a Szirontának! Adója 1%-át köszönjük! Töltse le a rendelkező nyilatkozatot most!
Kezdőlap
Fellépések
Rendezvények
Videótár
Rövid bemutatkozó
A csengettyűk története
Támogatási lehetőségek
Vendégkönyv
Csengettyűs játék
Adventi koncert

Projektek

Pályázati források,
támogatások, adományok:

Támogatóink

TÁMOP 5.5.2.-11/2-2012-0095 projekt leírása

TÁMOP-3.2.13-12/1 - Kul-turi pályázat információi

Kezdőlap arrow Csilingelő kincseink - második lemezünk
Csilingelő kincseink - második lemezünk

Csilingelő kincseink CDElső lemezünket értékesítő kereskedések visszajelzései alapján igény mutatkozott egy olyan összeállításra, mely csak csengettyűn vonultat fel ismert - és kevésbé ismert - zeneműveket. Ezen tapasztalatok alapján született meg második lemezünk, a Csilingelő kincseink.

A játékos név és megjelenés mögött azonban komoly munka áll. A CD-n eddigi munkásságunkból szemezgetünk. Felvonultatunk klasszikus szerzőktől származó műveket, de helyet kaptak rajta könnyedebb darabok is. Mivel a csengettyű a karácsonyi ünnepkör egyik "megtestesítője", így a lemez második felében az Ócenon túlról, hazánkból és Európa egyéb országaiból is felcsendülnek a karácsony ünnepi hangulatát méltó módon idéző számok.

Hallgassa meg a lemez demoanyagát!

Honlapunk itt egy flash lejátszót igénylő médiaelemet tartalmaz. A médiafájl elindításához flash lejátszó szükséges, mely az Adobe oldaláról ingyenesen letölthető.

A közel hatvan perces lemezünkön 12 trackben az alábbi 35 zenemű szólal meg állványos és nyeles csengettyűkön:

1. Európai dallamok
Az Európai Uniónak tisztelegve szólal meg két ismert zenemű ebben a trackben. Lemezünket az uniós himnusz, Beethoven: Örömódája nyitja meg, amelyet M. A. Charpentier: Te Deum művének Prelude tétele, az Eurovíziós dalfesztiválok és a Európai Közösségi TV, az EBU szignálja követ.

2. Ékszerdoboz
Nagyanyáink számára még mindennapos volt egy-egy ékszerdoboz, ma azonban már kuriózumnak számít a jelenlétük. F. Rohde által komponált Zenélő doboz méltón idézi fel a régmúlt időket. Az emlékezés pillanatait egy német dallam, a ballagásokról is közismert Régi mesékre emlékszel-e még... kezdetű szám folytatja.

3. A mi klasszikusaink I.
Beethoven, Mozart, Brahms méltón viselik az igazi klasszikusok jelzőt. Ebben a trackben műveikből válogatunk. Először Mozart Varázsfuvolájának egyik ismert dallama, a Bűvös csengettyű szólal meg, majd két Beethoven-szám, a Német tánc és a játékos dallamú Ecossaise csendül fel nyeles csengettyűkön. Végül - mintegy megnyugtatva az előtte megszólaló játékos dallamokat - Brahms Bölcsődala (Op. 49. No. 4.) hallható.

4. A mi klasszikusaink II.
A klasszikusokból soha sem elég, így ez a track is ismert zeneszerzők kedvelt műveit sorakoztatja fel. Verdi Nabuccojának egy részletét, a Szabadság kórusát egy Schubert-keringő (Op. 18. in c) majd Chopin Mazurkája (Op. 68. No. 3 in F) követi.

5. Gyökerek
Igaz, nem egyértelmű a magyarság eredete, mi ezzel a résszel finn gyökereinknek állítunk emléket. A három zeneműből kettő komolyabb (Pacius: Finn dal és a Tudsz-e álmodni fény nélkül) lélegzetvételű, míg a harmadik már a könnyedebb, játékosabb dallamvilágot képviseli: állványos csengettyűkön - nyeles csengők kíséretében - a Loituma együttes egyik legismertebb dala, Eva polkája szólal meg.

6. Magyaros
Az előző részben már tisztelegtünk finn eredetünknek, most magyarságunkat is kifejezzük. Weiner Leó Rókatánca (Div. No. 1 - II. Vivace) csendül fel állványos és nyeles csengettyűkön.

7. Csak könnyedén
Ahogy a track címe is sejteti, ebben a részben két könnyedebb zenemű hallható. Kerry Mills: Whistling Rufus című ragtime-ját egy néger sprituálé, a Babylon's falling követi.

8. Az ünnep kapujában
Mivel a csengettyűk méltó hangszerei a karácsonyi ünnepkörnek, így lemezünk második felében felelevenítjük az ismert dallamokat. A téli szánkózást idézi Mozart Menüettje (Utazás szánon), melyet Brahms Bölcsődala követ. Nem ismétlésről van szó, míg a hármas trackben nyeles, itt most állványos csengettyűkön szólal meg a dallam. Csajkovszkij Diótörő balettjéből az Orosz babák táncával zárjuk a karácsonyi előkészületeket.

9. Karácsony az Óceánon túl
Képzeletbeli utazásra indulunk ebben a részben. Átszelve az óceánt, megérkezünk az amerikai kontinensre. Ismert művek (Deck the halls, Jingle bells és a We wish you a Merry Christmas) idézik az amerikai karácsonyok hangulatát.

10. Két földrész ünnepe
Az előző trackben már felcsendül a Dech the halls, azonban ebben a részben állványos csengettyűkön szólaltatjuk meg. A lágyabb hangzás kísér minket vissza Angliába. Mendelssohn Hark! The Herald Angels sing művével lépünk be Európába. A Csendes éj idézi fel a német karácsonyokat, majd egy szintén német dallammal, a Szép karácsony kezdetű művel ér véget európai utazásunk.

11. Megszületett...
A bibliai történet elevenedik meg az utolsó részben. Két közismert, dallamos szám csendül fel csengettyűkön, tudatva: megszületett a Megváltó. Az A kis Jézus megszületett... művet az Örvendezzünk emberek dallamai követik. Az est meghittségét újabb két mű fejezi ki: Soha nem volt még ilyen álomszép... és az Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj. A pásztorok is elindulnak az örömhírre, mely a Pásztorok, pásztorok örvendezve kezdetű magyar, népi eredetű műben "kel életre." A track végéhez közeledve a magasztos hangulatot keltő Ó, lágyan lebbenő... dallama hangzik fel, majd egy német mű, az Ó, zöld fenyő zárja a sort, jelezve: elkészült a karácsonyfa is.

12. Bónusz track
Előző lemezünkön is közreadtunk egy "ráadás-tracket". Ezúttal egy ukrán népdalként is ismert művet adaptáltunk csengettyűkre. Leontovich Ring Christmas bells című darabját szólaltatjuk meg lemezünk zárásaként.

A CD ára 2.400,- Ft amely elsősorban fellépéseinken és rendezvényeinken vásárolható meg. Előzetes egyeztetést követően postai úton vagy személyesen is lehetőséget biztosítunk a lemez megvételére.

Megvásárolná a lemezt? Írjon e-mailt nekünk!

Kérjük, töltse le a legújabb Flash lejátszót a fotók megtekintéséhez!

Következő fellépés
1% 1% 1% 1% 1%

Kérjük, hogy 2017-ben is
támogassa szervezetünket!
Köszönjük!

Adószámunk: 18501472-1-07

Rendelkező nyilatkozat
Miért segíti szervezetünket felajánlása?
Olvassa el válaszainkat!

Megjelent lemezeink

Együttesünknek eddig
három lemeze jelent meg:

Fáj a szívem egy fekete csikóért CD

Zengedezünk néked szép csillag (2007) CD

Csilingelő kincseink (2008) CD

Lájkoljon minket!